Új bemutatkozási lehetőség madárfotósoknak: Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult

A Birdo – Az év madárfotósa fotópályázat főszereplői a madarak.

A Birdo elindítói a madárfotókkal nem csak a természet szépségét és gazdagságát kívánják bemutatni. Egy fotó jó lehetőség arra, hogy képbe kerüljön a természetvédelem is. Kizárólag etikus elvek alapján fotózott képeket fogadnak el, amelyek készítése a madarakat szaporodásukban, pihenőhelyükön, vagy természetes mozgásukban nem akadályozta, így például drónfotókkal sem lehet pályázni. Hisznek abban, hogy a fényképek oktatnak és cselekvésre ösztönöznek közvetlen környezetünk, valamint bolygónk védelme érdekében, ezért remélik, hogy sok fiatal fotós is részt vesz majd a megmérettetésben.

A Birdo – Az év madárfotósa pályázat két fordulós. Fotót csak a pályázati időszak alatt, 2022. június 1. és 2022. július 31. között lehet beküldeni, előzetes regisztráció után.

Az első fordulóban benevezett fotókat előzetes ellenőrzés után a Kiíró láthatóvá teszi a pályázat honlapján. A feltöltési időszak lezárása után a benevezett fotókat a szakmai zsűri (továbbiakban: zsűri) értékeli. A kialakult sorrend alapján a második körbe maximum 500 fotó kerül be, ezek továbbra is publikusak maradnak a pályázat honlapján, a többi képet töröljük. A zsűri a második fordulóba jutott cca. 500 fotót ismételten értékeli, pontozza, ennek eredményeként alakul ki a 150-200-as rövidlista. A rövidlistára került fotók közül választja ki a zsűri a nyertes, díjazott és pontozott fotókat. A zsűri döntése végleges és nem vitatható.

DÍJAK

Az összesített győztes Az év madárfotósa címet és a fődíjat is hazaviheti. A 18 évesnél fiatalabb fotósok Az év ifjú madárfotósa címért és a vele járó fődíjért pályázhatnak. Az értékes díjak mellett a Birdo – Az év természetfotósa 2022 pályázat publikációs lehetőséget is biztosít a pályázóknak.

További helyezések

Elérhető helyezések az egyedi fotó kategóriákban

  • 1. 2. és 3. hely
  • 2 magasra értékelt kép

A helyezett képek pontértéket kapnak

  • 1 hely 10 pont
  • 2 hely 8 pont
  • 3 hely 6 pont
  • magasra értékelt fotó 2 pont

Elérhető helyezés a Dokumentum kategóriában

  • 1. hely

A Dokumentum kategóriában nevezett fotók nem vesznek részt Az év madárfotósa címért zajló megmérettetésben.

További díjak

Közönségdíj
A második fordulóba jutó képeket (max. 500 db) a készítő megjelölése nélkül a Birdo pályázat Facebook oldalán közönségszavazásra bocsátjuk. A közönségdíj nyertese az lesz, akinek a fotójára a megadott határidő végéig a legtöbb szavazat érkezik.

HATÁRIDŐK

Első forduló: 2022. június 1. – július 31.

Fotófeltöltés kezdete: 2022. június 1.

Fotófeltöltés vége: július 31.

A zsűri értékelése (első forduló): 2022. augusztus 1. – augusztus 15.

Második forduló – az eredeti fotók bekérése: 2022. augusztus 16. – augusztus 31.

A zsűri értékelése (második forduló): 2022. szeptember 1. – szeptember 25.

Közönségszavazás: 2022. szeptember 10. – 25.

Az első 200 fotó bemutatása a Birdo honlapján: 2022. október 17.

Eredményhirdetés: 2022. november 26.

Az eredményhirdetés helyszíne: Tatai Vadlúd Sokadalom rendezvény

NEVEZÉSI KATEGÓRIÁK

A Birdo Az Év madárfotósa pályázatra 2022-ben 6 egyedi fotó (C1-C6), egy művészi (C7), egy dokumentum-fotósorozat (C8) egy nyitott (C9) és egy ifjúsági (portfólió – C10) kategóriában lehet pályamunkákat benyújtani.

C1 Madárportré

C2 Madarak környezetben

C3 Madarak viselkedése

C4 Madarak repülés közben

C5 Részletek

C6 BIRDO extra Madarak alkonyatban

C7 MadArt

C8 Dokumentum

C9 Nyitott műhely

C10 Ifjúsági

 

A 7 TAGÚ ZSŰRI

A zsűri elnöke

  • Imre Tamás, fotográfus, a Nikon természetfotós nagykövete – a Természetfotó Magazin főszerkesztője

Zsűritagok

  • Potyó Imre, környezetkutató, természetfotós, az Év természetfotósa 2018, 2020; rangos nemzetközi pályázatok többszörösen díjazott fotósa
  • Csonka Péter, ornitológus, a Tatai Vadlúd Sokadalom főszervezője, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője, az MME és SZVTE vezetőségi tagja, alapítója
  • Kókay Szabolcs, madárillusztrátor
  • Dr. Jakab Flóra, állatorvos, természetfotós, nemzetközi fotóversenyek díjazottja
  • Szekeres Levente, fotográfus, az év ifjú természetfotósa Magyarországon, 2015, 2016
  • Nagy Zoltán Gergely, természetfotós, túravezető, rangos nemzetközi fotós versenyen díjnyertes 2017-ben a Nikon Románia, 10 év Portfolió díján – a pályázat nagydíját nyerte el

 

REGISZTRÁCIÓ ÉS KÉPFELTÖLTÉS

A nevezéshez előzetesen regisztrálnia kell a pályázónak. Egy személytől csak egy regisztrációt fogadunk el. Azt, aki több felhasználónévvel regisztrál, kizárjuk a pályázatból. A regisztrációnál a következő adatokat kérjük megadni:

A fotós

  • neve,
  • e-mail címe,
  • telefonszáma

Az adatok a kapcsolattartáshoz szükségesek, a regisztrációnál megadott személyes adatokat a pályázat Kiírója a későbbiekben nem tárolja, nem használja fel, azokat megsemmisíti.

Fotók feltöltése az első fordulóban

A versenyzőknek lehetőségük nyílik bármely képrögzítő eszközzel (pl. DSLR, MILC, bridge, analóg, kompakt, mobiltelefon stb.) készített fotóval pályázni, amely az adott kategória technikai kiírásának megfelel, kivéve a drónnal készült fotókat.

Fotót csak a megadott kategóriákba lehet nevezni a feltöltési időszak alatt. Ugyan azt a képet nem lehet több kategóriában nevezni. A feltöltési időszakban a pályázat nyitott, ezalatt bármikor feltölthető kép. A feltöltött képeket utólag módosítani, cserélni nem lehet. Amennyiben a fotót a Kiíró kizárja, mert nem felel meg a kiírási feltételeknek, újabb fotót csak a feltöltési időszakban lehet helyette feltölteni. A képek beküldése előtt, kérjük, hogy a pályázók olvassák el a részletes technikai feltételeket, és a fotókat annak megfelelő elvárások szerint töltsék fel.

A zsűri fenntartja magának a jogot, hogy amennyiben egy kategóriába nem érkezik legalább 10 fotó, akkor az adott kategóriában nem hirdet eredményt, és a kategóriába nevezett fotókat egy másik kategóriába átteszi. Erről a pályázó automatikus értesítést kap.

 

További részletek a pályázat weboldalán: birdo-azevmadarfotosa.hu

 

További információ: Awad Abdel Halim Doris, S. Takács Zsuzsanna

info@birdo-azevmadarfotosa.hu

Birdo-cimlap.jpg

Forrás