Kapor, a természetes inzulin

Nemcsak a túrós pite elengedhetetlen összetevője a kapor és nem csak gyógynövényként használható, de természetes inzulinként is. Tehát egy újabb csodanövénnyel van dolgunk! 🙂

A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns, kiváló C-vitamin-forrás. A növény tartalmaz még: A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot.

Jelentős antimikrobás hatása van, amellyel hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez. Fogyasztása csökkenti a megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás. Magas káliumtartalma rendben tartja a vérnyomást, így rendszeres fogyasztása segít megelőzni a szívinfarktust és az agyvérzést.

A növény illóolajának jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető illata van. Az illóolaj összetevői: d-karvon, d-limonen, alfa-fellandrén, fenilpropán anyagok. A flavonoidok közül a kvercetin több glikozidját, apigenint, vicenint tartalmaz. A karvon a tumorellenes és antioxidáns hatásáról híresült el. A növényben körülbelül 0,5 százalék az illóolaj-tartalom, míg a termésben 2,5-4. (A termésben zsírolaj és fehérje is található.) Többszörösen telítetlen zsírsavakat – omega 3 és 6 – és egyszeresen telített zsírsavat is tartalmaz (olajsav). A gyökérzeten kívül a növény minden része fogyasztható.

Forrás: Kapor, mint a természetes inzulin!

Forrás