Önvezető autó hibája

Az Uber 9 éve alakult és leginkább a közösségi autózás forradalmasítása tette sikeressé. Az internet és a mobiltelefonok segítségével összekötötte azokat az embereket, akiknek fuvarra van szükségük és azokat, akik szabadidővel és autóval rendelkeznek, valamint pénzt is szeretnének keresni. A közösségi autózás egy remek példája a modern technológia pozitív felhasználására. Hazánkban is megjelent pár éve a kezdeményezés, de az itthoni taxisok megakadályozták az Uber magyarországi létét. Ettől függetlenül a világ legtöbb részén, főleg az USA-ban remekül pörög az applikáció és lehetővé tette, hogy a vállalat tovább fejlődjön. A közlekedésben a következő lépcső lehet az önvezető autó, amelyet már több autógyártó kisebb-nagyobb részben már alkalmaz a legújabb modellekben, azonban emberi felügyelet nélkül nem használhatóak.

Nemrégiben az Uber egyik önvezető autója elütött egy a kerékpárját toló gyalogost, aki kivilágítatlanul haladt át az úton a jármű előtt. Az arizonai Tempe városában történt eset ismét megingatta az emberek bizalmát a technológiával szemben. Korábban több balesetben is részt vettek (vagy okoztak) önvezető autók, de egyik sem volt halálos kimenetelű.
Az autóban ült egy ember, aki felügyelte az autót és annak működését, azonban a vezetésben nem vett részt és a figyelme csak részben tért ki az útra. Mivel a gyalogos a sötétben szinte láthatatlanul került a jármű elé, nem tudott időben reagálni rá. Ez egy hagyományos esetben a gondatlanul átkelő személyt teszi felelőssé az esetben, azonban itt részt vett egy olyan autó, amely fel van szerelve olyan érzékelőkkel, amelyek a sötétben is meg tudják állapítani, hogy valami az autó elé fog kerülni. A rendőrség által kiadott videóban látható, hogy az autó önmagától nem reagált az eseményre, illetve a vezetőt sem figyelmeztette időben. Az eset kivizsgálás van, tehát nem tudni biztosan, hogy az autó miért nem működött megfelelően.

 

Az Uber leállította az önvezető autóinak tesztelését és segítik a hatóságoknak kideríteni, hogy pontosan mi történt.

Forrás