100%-ban tartalmaz valamit

Bármilyen étel csomagolását nézed, jusson eszedbe, hogy a kisbetűs tápanyag és összetevő rész tartalmazza a tápanyagokat és összetevőket, minden más a marketing része a terméknek.

100%-os friss narancsot tartalmaz! Ilyen jól hangzó címke fogadhat egy átlagos üdítő dobozán, ami tulajdonképpen nem hazudik, csupán elhiteti a nem tudatos vásárlókkal azt, hogy nem áll másból és ezért nem is szükséges keresgélni a csomagoláson jelzett anyagokat. A termék összetevői között megtalálható narancs – még ha az az egésznek a 10%-a – valóban 100%-ig eredeti, de attól még tucat másik anyag is alkothatja azon kívül.
“Hozzáadott cukor nélkül” virít  vörös betűkkel. Ez nem egyenlő a cukormentes termékkel. Tartalmazhat természetes eredetű cukrot, szénhidrátot vagy kalóriát.
Ezek a jelzések szándékosan félrevezetőek, melyeket Norvégiában például már nem engedélyeznek a gyártóknak, azonban mi még találkozunk ezekkel a boltok polcain.
“Gluténmentes” Amennyiben nem vagy rá érzékeny, nem érdemes az ettől mentes élelmiszert vásárolnod, hiába hangzik jól, ha mentes valamitől, amiről nem biztos, hogy tudjuk pontosan micsoda.

Manapság nehéz titkot tartani és könnyen utána lehet járni annak, hogy miket vásárolunk össze nap, mint nap. Mindig figyeljünk arra, hogy mi kerül a kosárba, ha a csomagolás elején található információk alapján választunk.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?