Mennyi legyen az annyi?

Azaz mekkora bért kérj az álláspályázaton illetve interjún?

Ehhez szeretnénk pár tippet adni.

  1. Nagyon fontos, hogy tájékozódj előtte az ágazatban illetve az adott munkáltatónál “szokásos” bérekről és ne légből kapott összegekkel vagdalkozz. Tudd meg, hogy a végzettségedhez és tapasztalatodhoz mekkora bér “illik”.
  2. Kommunikációdban kell legyen egy minimum bér, amiről tudod, hogy bőven elegendő a kiadásaid fedezéséhez és még tartalmaz valamennyi tartalékot is.
  3. Ne félj attól, hogy majd a bérigényed miatt nem kapod meg az állást és ezért kevesebbet kérsz, mint amire szükséged lenne. Ha ezért nem kapod meg az állást, akkor Téged nem akartak igazán. Mivel jelenleg több ágazatban munkaerőhiány van, ezért picit jobb pozícióban lehetsz, mint pár évvel ezelőtt.
  4. Arra törekedj, hogy a pályázatod elbírálása után behívjanak állásinterjúra. Ugyanis “alkudozni” papíron és emailben sem lehet. De az alkudozást itt most ne értsd szó szerint, viszont látod az interjúzó arckifejezését és több inputod lesz ahhoz, hogy mi lehet az az összeg, ami mindkét félnek megfelel. De a minimumod alá sose menj.
  5. Bérigényedet mindenképpen meg kell indokolnod, főleg, ha az átlagosnál az magasabb. Fejtsd ki, miben vagy jobb, mint más.
  6. Az egyik legfontosabb, hogy magabiztos légy, és ha döntöttél valami mellett, akkor tarts ki, így a bérigényed mellett is. Ne légy bizonytalan. Felejtsd el, hogy “majd meggondolom”. Nincs következő alkalom és következő állásinterjú és talán telefonhívás sem. A magadnak gondosan kigondolt bértől csak indokolt esetben térj el (csökkentés), ha lehet, akkor kérj más jellegű juttatást a csökkentés mellett.
  7. Próbáld meg “kicsikarni” a választ az interjún. Mind a bérrel, mind pedig magával az állással kapcsolatban.
  8. Ha korábban nem kellett megjelölnöd bérigényt és az állásinterjún kérdezik meg először, akkor tedd fel Te a kérdést: “Önök mekkora bérre és milyen egyéb juttatásokra gondoltak?”

Még egy tipp: a kinézett állás mindenképpen előrelépés legyen számodra, és ne csak “kitöltés”, meg átmeneti állapot.

+2. tipp: Ha pedig nem találsz megfelelő állást jó ideig, akkor lehet, hogy számodra egy saját vállalkozás, cég van megírva. De ez már egy másik cikk témája.

Forrás