Téli örömök a Mátrában

Van-e fenségesebb látvány annál, mint amikor a szikrázóan fehér hó és a faágak végén gyöngyöző, jéggé fagyott vízcseppek teremtenek utánozhatatlan hangulatot? Miközben manapság már egyre ritkább a hóborította, fehér téli táj, a Mátrában mindig jó esélyünk van az igazi havas élményekre.

Téli napokon már csak azért is érdemes ellátogatni a Mátrába, mert a kristálytiszta levegő mellett Magyarország két legmagasabb hegycsúcsa, a Kékestető (1014 m) és a Galyatető (965 m) különlegesen szép helyszínül szolgál a téli örömökhöz. A téli Mátra, amelynek hegyei kristálytiszta levegővel várják a kirándulókat, a síelőket és a természetbe vágyókat, rengeteg lehetőséget nyújt a sportolásra és kikapcsolódásra.

Csúcshelyek bakancsban vagy sítalpon

Például az Országos Kéktúra turistajelzésen gyalog eljuthatunk Mátraházára és Kékestetőre, amelynek egyik büszkesége a neves Mátrai Gyógyintézet. „Az ország első gyógyszállója”, a klimatikus adottságoknál fogva, főként a légúti megbetegedésben szenvedőknek kínál kiváló gyógyírt, miközben rehabilitációs és egészségmegőrző egészségügyi szolgáltatásokat is biztosít.

A síszezonra készül a kékestetői Sícentrum és a mátraszentistváni Sípark is, ahol síelni, snowboardozni egyaránt lehet. Hóágyúzott, kezelt pályák, színvonalas kiegészítő szolgáltatások (síkölcsönző, étterem, oktatás, snowboard funpark) várják a vendégeket. Az idei síszezon újdonsága a Sípark legmodernebb technológiát képviselő, új ülőszékes liftje lesz.

A havas téli Mátrában erdei sífutásra, túrasíelésre kiváló lehetőség nyílik. A kirándulni, túrázni vágyók, a Kékes Turista Egyesület szervezésében, decemberben részt vehetnek a Mikulás-túrán és a Szilveszteri éjszakai túrán, január végén pedig a jó nevű Téli Mátra Teljesítménytúrán és a februári Kiss Péter Emléktúrán szívhatják magukba a friss mátrai levegőt.

Másfajta élményeket ígér a Hótalp túra, a Husky kutyaszántúra, az Airbord túra, miközben a hó mennyiségétől függően akár szánkózhatunk is. A High-Tech Sportok Bázisa segítségével ugyanis megépült az ország első és egyetlen, 7 km hosszú downhill pályája.

Ha pedig utunk során kulturális kitekintőre is vágyunk, tökéletes helyszín erre a gyöngyösi Mátra Múzeum, ahol hazánk második legnagyobb természettudományi kiállításán a híres mamutcsontvázat is megtekinthetjük. Érdemes még felkeresni a megújult Egyházi Kincstárt, a ferences Műemlékkönyvtárat és kolostort, valamint a Huszár Lajos Éremtárat is.

Decemberben mindenkit vár a mesés gyöngyösi advent a Fő téren és a Belváros téren: gyertyagyújtással, mindenki karácsonyfájának díszítésével, kézműves- és ajándékvásárral, tepertősütő versennyel és az elmaradhatatlan forralt borokkal.

Ha pedig a helyi gasztronómia különlegességeire vágyunk, biztos választás a Borok Háza, a Farkasmályi Pincesor vagy a gyöngyösi Dubicz Pincészet, illetve a Bori Mami, a Vincellér Panzió & Étterem és a Kékes Étterem Gyöngyösön.


logo Matra

Téli programok a Mátrában

Karácsonyi Lélekmelegítő

  1. 12. 25.,16:00–18:00

Kisnána – Vár

Betlehemes játékkal, forralt borral, forró teával várják az érdeklődőket.
Információ: Krizsóné Kakukk Éva, +36-37/324-012

A várdombon máglyagyújtás, forralt bor, forró tea, tűzijáték.

Téli Boros-Toros

  1. 12. 29.,08:00–22:00

Markaz – Szent István Szabadidőpark

A disznótorhoz és a borhoz kapcsolódó hagyományőrző rendezvény disznóvágással, újborkóstolással, népi ételekkel és italokkal, máglyagyújtással, kulturális programokkal.

Hófesztivál

  1. 01. 25. – 2018. 01. 27.

Mátraszentistván – Sípark

A Hófesztivál Magyarország legnagyobb havas fesztiválja, egy igazi téli fesztivál, ahol mind a családok, mind a fiatalok megtalálják majd a számításukat.

Téli Mátra Teljesítménytúra

  1. 01. 27.,07:00–21:00

Mátrafüred – Erdészeti Szakközépiskola

40, 34, 25, 19 km-es távokon igazi megmérettetés a havas mátrai túra. Vágjunk bele!

Téli Mátra XL

Útvonal: Mátrafüred – Lajosháza – Mátraszentimre – Galyatető – Nyírjes – Vörösmarty th. – Kőris-mocsár – Kékestető – Kalló-völgy – Mátrafüred
Rajt: 7:00–8:00, Mátra Szakképző Intézet, Mátrafüred, Erdész u. 11.
Cél: ugyanott
Táv: 40,5 km
Szintemelkedés: 1599 m
Szintidő: 10:30
Nevezés: 1900 Ft

 

 

The post Téli örömök a Mátrában appeared first on Az Utazó Magazin.

Forrás

Forrás