Egymilliárdos jégcsarnokot épít a nem túl vagyonos győri hokiklub

A napokban kezdődik a társasági adó-felajánlásból (tao támogatásból) finanszírozott győri jégcsarnok kivitelezése, derül ki a közbeszerzési adatbázisból. Az erről szóló megállapodást október elején írta alá a Győri ETO HC, illetve a beruházásra kiírt közbeszerzés nyertese a Fodor Építőipari Kft. Utóbbi cég a névadó Fodor Géza Szabolcs mellett részben Paár Attila tulajdonában áll.

A győri Paár neve hasonló sportberuházások kapcsán lehet ismerős. Mások mellett az ő érdekeltsége az MTK-stadiont, és a vizes vb-re felhúzott óriás ugrótornyot is jegyző West Hungária Bau Kft, illetve most már közvetetten tulajdonos a 150 milliárdos új Puskás arénát építő Magyar Építő Zrt-ben is.

A vállalkozó Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal is üzletelt: az ő érdekeltsége szerezte meg azt a részben Tiborcz tulajdonában álló Elios Innovatív Zrt.-t, amely ezt megelőzően sorra nyerte az EU-s forrásból finanszírozott közvilágítás-korszerűsítési projekteket.

A győri csarnok befejezésére elvileg 350 napja van a kivitelezőnek, ekkorra el kell készülnie mind magának az 1200 fő befogadására alkalmas csarnoknak, mind az elé tervezett fogadóépületnek, a hozzá csatolt VIP terasszal. A kétütemű projektre a szerződés szerint összesen 1,03 milliárd forintot költhetnek, amiből több mint 300 milliót opcionálisan lehívható tételekre szánnak. Egyébként nem ez az első jégkoronghoz kapcsolódó beruházás a városban, korábban már kialakítottak fedett jégfelületet, és húztak sátrat egy szabadtéri jégpálya fölé.

Vecsei Károly, az egyesület elnöke kérdésünkre elmondta: a több idényen áthúzódó projektet nem kizárólag egy év tao-felajánlásaiból finanszírozzák. Ez egyébként nem is lenne elég, a Győri ETO HC számára ugyanis tavaly 538 millió, az idén pedig ennél is kevesebb, mindössze 188 milliós támogatást hagyott jóvá a jégkorong szövetség. Utóbbi nagy részét ráadásul utánpótlás nevelésre. Az elnök tájékoztatása szerint ezekből, illetve a jövő évi tao-pénzből szeretnék finanszírozni a beruházást (a tao-rendszer lényege, hogy a felajánló cégek ahelyett, hogy az államkasszába fizetnék be társasági adójukat, illetve annak egy részét, egy sportszervezetnek adják azt).

Vecsei Károly jelezte, a fejlesztések fokozatosságára azért van szükség, mert az ETO nem különösebben vagyonos egyesület. Beszámolója szerint a klub tavaly kevesebb, mint 290 millió forintból gazdálkodott, aminek közel 80 százaléka támogatásból (többnyire vélhetően tao-ból) származott.

A győri csarnok egyébként véletlenül sem az egyetlen, sőt messze nem a legnagyobb ilyen jellegű beruházás Magyarországon. A stadionprojektek fokozatos kifutásával egyre több sportcsarnokfejlesztést jelentenek be. Mások mellett épül hasonló sportkomplexum hatmilliárdért (szintén tao-pénzből) Felcsúton, lesz multifunkcionális sportcsarnok Kisvárdán, illetve Tatabányán is. Utóbbi a legnagyobb beruházás ezen a területen, szeptember közepén különített el rá a kormányzat 15,2 milliárd forintot.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?