A tescós árufeltöltők a sztrájk után havi 150 ezer forintot fognak hazavinni

Pár nappal az Auchan után a szakszervezetek a Tescóval is megállapodtak a béremelésben. A dolgozók eredeti célja az volt, hogy mindenki legalább havi bruttó 200 ezer forintot keressen az áruházláncnál, ezt most csak félig-meddig sikerült elérniük.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) által aláírt megállapodás szerint a Tesco szeptember elsejétől visszamenőleg bruttó 179 ezer forintra emeli a havi bérminimumot. Ez nettó 119 ezer forintnak felel meg.

Erre jön a műszakpótlék és a bérkiegészítés, ami átlagosan bruttó 30 ezer forinttal dobhatja meg a fizetést, ezzel a nettó összeg körülbelül 138 ezer forintra emelkedik. A dolgozók cafeteria keretet is kapnak, és ha azt a lehetőséget választják, hogy ebből havi 10 ezer forintot készpénzben felvesznek (általában ezt szokták választani), akkor ezen felül még havi 2 ezer forintjuk marad valamilyen utalványban, vagy választható szolgáltatásban.

Ha mindezt összeadjuk, akkor durván havi nettó 150 ezer forintra jön ki a dolgozók béremelés utáni fizetése.

A szakszervezetek másik követelése a munkaerőhiánnyal függött össze, de nem úgy, ahogy azt a köznapi értelemben használni szokták. Az érdekképviseletek ugyanis azt kifogásolták, hogy a kiskereskedelmi láncok úgy igyekeztek megspórolni a kötelező minimálbér és bérminimum emelése miatt megnövekedett költségeiket, hogy az elvándorló munkaerő helyett sokszor meg sem próbáltak új embereket felvenni. Ez pedig ahhoz vezetett, hogy a cégnél maradóknak kellett az ő munkájukat is elvégezni, vagyis a terhelésük nőtt.

Most a felek megállapodtak abban is, hogy mely területeken vesznek fel több száz munkatársat, illetve melyek azok a területek, ahol hatékonyabb munkaszervezéssel jelentősen csökkenthető a munkavállalók terhelése.

Az Auchannál kedden állapodtak meg a felek a béremelésről.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Forrás

Vélemény, hozzászólás?